Vi er ligeglade hvem du er, hvor mange penge har du?

Jeg hører så meget om ’den velintegreret udlænding’. Men når det kommer til stykket, alt der interessere jer er pengene.

 

Det er defineret i integrationsdebatten, hvad det betyder, at være integreret som udlændingen. Man skal lære dansk, bidrager til det danske samfund, og tjener sin egen penge. Man skal holde af ’danske’ værdier og forstå den ’dansk’ kultur. Til at få opholdstilladelsen, skulle udlændinge tale dansk, tro på ligestilling, betale skat og stole på andre. Det er det, jeg har forstået, ved at læse aviserne og følge med i politik.

 

Jeg mødte to søstre for nylig, der kommer fra Tyrkiet. De har boet her i Danmark i mange år, og har stiftet en designvirksomhed. De lærte dansk i to år og er helt selvstændige. De har hjulpet mennesker til at finde et job gennem praktik og giver nye og dygtige designere en chance til at udstille i deres studie. De var også vejledere til en kandidatstuderende, der læste kommunikationsdesign. De er integreret sprogligt og kulturelt i forhold til kriterier det danske regering har krævet. Og de tjener deres egne penge og betaler skat.

 

Da det blev tid til at forny deres opholdstilladelser, skrev de om alt disse ting, men da de afleverede ansøgningen, en tyk, detaljeret redegørelse om hvor godt de passer ind i det danske samfund, fik de dette svar: vi er ligeglade med alt det her, vi vil kun tjekke hvor mange penge I har. Hvor meget bidrager jeres virksomhed økonomisk?

 

Det var to et halvt år siden og de fik ikke opholdstilladelsen.  De bor stadig i København, fordi de appellerer beslutningen og afventer et svar. Det er så skuffende, at virksomhedens værdi bliver dømt af økonomi i stedet for hvad den skaber i forhold til kultur, kreativitet og samfund. Bør ikke et kreativ selskab blive dømt af nogle bredere kategorier end penge? Det sjove er, der er ingen nedre grænse for, hvor meget overskud de bør have, men de stadig bliver dømt af penge, i stedet for selskabets bidragelse til samfundet. Eller deres sprogligkompetence, forståelse af danske adfærd, og selvstædighed.

 

Sjovt. Og virkelig, virkelig trist.

Comments

comments