Kære DR: Hvor fanden er jeres samfundsansvar?

Kan det virkelig være rigtigt, at vi i 2016, lever i en tid hvor Dansk Radio – det største nationale medie – den 4. statsmagt – har ret til, og mulighed for, at lovprise machomanden og patriarkatet? Er der ikke noget fuldstændig galt i den måde hvorpå der bliver tilladt at stereotypificere køn og seksualitet på nationalt TV?

 

I onsdagens afsnit af ”Den Store Bagedyst” var temaet “mandlighed” og “mandehørm”. Dette indebar “mandebrød” (franskbrød), breadsticks (med et indhold bestående af store mængder bacon) og mandlige polterabendskager. Sidstnævnte skulle indeholde så meget mandehørm som muligt – altså implicit; øl, rom, bare bryster og cigarer.
Herfra var det op til deltagerne selv at sætte deres præg på kagerne.
En af deltagerne, som endte med at blive smidt ud, på baggrund af misfortolket opgave, laver en lyserød polterabendkage, formet som et hjerte med to par fødder som stikker ud under et tæppe. En kage som symbolisere kærlighed (fordi – man skal giftes for crying out loud, det burde da, om noget, være på baggrund af kærlighed!) og hans egne personlige forestillinger om en polterabend.

 

Her ser jeg to problemer; dels at DR er med til at stereotypificere “manden” ud fra oldgamle, traditionelle normer. ”Manden” bliver gjort til denne machotype, som drikker øl og spiser kød, og DR er med til at bibeholde forestillingen om patriarkatet, som for mange kvinder, verden over, fører til vold og konstant frygt. Og ikke desto mindre bliver mænd, som ikke lever op til disse forestillinger, mindregjort og ”feminiseret”, netop fordi DR er med til at bibeholde mediebilledet af den stærke, mandschauvinistiske mand.

Det andet problem, som om muligt er endnu større er, at en mand bliver smidt ud af konkurrencen fordi hans billede af en “mandlig” polterabend, ikke stemmer overens med dommernes eller normerne. Dette er med til at give et billede af at homoseksuelles syn på kærlighed er ”forkert” og noget som ikke passer ind i vores samfund. Og det er simpelthen absurd!

Det kan på ingen måde være i orden at et statsstøttet, hyggeligt underholdningsprogram for familien, skal have mandat til at skabe sådan et mediebillede. Det er simpelthen SÅ forkert, sexistisk og homofobisk!
Så kære DR: Tag ansvar og brug jeres stemme i medierne til at skabe et realistisk billede af virkeligheden. Vi har været alt for længe om dette her – og nu kan det simpelthen være nok!

Comments

comments