Kan Alternativet tillade sig at stille krav til kønsfordelingen ved debatter?

Som kvinde bliver jeg stærkt provokeret af de flere og flere opstillede kønskvoter, som efter sigende skal skabe lige vilkår mellem kvinder og mænd i dagligdagens arbejde. Men ved at betragte kvinden som et køn, sætter man så netop ikke en mur op for de mulige kompetencer, som kunne gemme sig bag kønnet?

 

Emma Bjerrum, medlem af Alternativet

 

Rasmus Nordqvist fra Alternativet, udtalte for nyligt, at hvis ikke der var kvinder repræsenteret ved debatter, ville Alternativet ikke stille med en stemme. På samme måde stiller partiet krav til kønsfordelingen i partiets hovedbestyrelse, samt ved opstillede kandidater til folketings- og kommunalvalg.

 

Jeg undrer mig over hvorfor et så progressivt parti som Alternativet, stiller krav til kvindedeltagelse, men ikke til repræsentationen af ikke-hvide, homoseksuelle, transkønnede, muslimer, fysisk handicappede, eller andre underrepræsenterede stemmer i samfundet.

 

Og jeg undrer mig over hvorfor en kvinde skal præsenteres som kvinde i hendes erhverv, alt i mens en homoseksuel mand, i dette tilfælde, bliver præsenteret som almen ekspert inden for emnet – og der altså ikke bliver lagt vægt på hans minoritetsstemme.

 

Når vi lever i et samfund med så mange minoritetsgrupper, håber jeg at alle minoritetsgrupper bliver præsenteret ligeligt.

 

 

Til sidst undrer jeg mig over, om disse kønskvoter overhovedet er nødvendige i det samfund vi har i dag. Det er da en skam at en kvinde skal vælges på baggrund af hendes køn, og ikke på baggrund af hendes kompetencer. Og det er ISÆR en skam at en kvinde kommer til orde, hvis en anden stemme ville være mere gavnlig – også hvis denne stemmer viser sig at være en mands.

 

I bund og grund bunder det i vores helt absurde patriarkalske syn på verden. Helt naturligt bruger vi ordet ”han” i litterære eksempler hvor objektet lige så godt kunne være en kønsforvirret giraf. Og helt naturligt ses manden som klogere, pænere og mere korrekt. Derfor kan selv den mest udprægede feminist bliver overbevist af en mandlig stemme, langt nemmere end af en kvindelig. Og i sidste ende vil en mand derfor altid stå stærkere i kampen om de magthavende pladser i samfundet.

 

Så ja: Alternativet kan godt tillade sig at stille krav til kønsfordelingen ved debatter, bestyrelser og topposter i virksomhederne. For før at vi kan få et naturligt forhold til kvinden som en gældende stemme i samfundet, skal vi have set hende der ude. Også selvom det sætter begrænsninger for en måske stærkere stemme i samme debat.

Comments

comments